FBDG 8
පැණිබීම, බිස්කට්, කේක්, රසකැවිලි සහ සීනි ආදේශක සීමා කරන්න
සීනි ඇබ්බැහි වීමකි. ආහාර පානවලට එකතු කරන සීනි (එදිනෙදා භාවිතයට ගන්නා සීනි /සුක්රෝස්) වෙනත් පෝෂ්ය පදාර්ථ නොමැති හිස් කැලරි පමණක් සපයයි. පරිභෝජනය කරන පිටි සහිත ආහාර ද ශරීරයේ දී සරල සීනි බවට පරිවර්තනය වේ. සීනි අධික ලෙස පරිභෝජනය ප්රදාහයන් සහ වෙනත් බෝ නොවන රෝග ඇති කිරීමට හේතුවේ.
- සීනි සහ සීනි එකතු කළ ආහාර නිර්දේශිත ප්රමාණයට (දිනකට තේ හැඳි 6කට වඩා අඩුවෙන්) පරිභෝජනය සීමා කිරීම අහිතකර සෞඛ්ය ප්රතිඵල වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.
- එකතු කල සීනි රසය වෙනුවට ආහාරවල ඇති ස්වභාවික රසය (සම්පූර්ණ පලතුරු / කපන ලද පලතුරු) විඳීමට හුරු වීම වැදගත් වේ.
- ළදරුවන් සහ කුඩා ළමුන්ගේ ආහාර සඳහා සීනි හෝ ස්වාභාවික සීනි ආදේශක (උදා: හකුරු, පැණි ) එකතු කිරීමෙන් වැළකිය යුතුය.
- සීනි එකතු කිරීම ක්රමයෙන් අඩු කිරීමෙන් වැඩිහිටියන්ගේ සිනී පරිභෝජනය අඩු කල හැකිය.